PCC od 3 listopada 2026: limit 3000 zł! Poczekaj parę dni, a za telefon nie zapłacisz podatku
Wyświetlenia artykułu: 17
Dorota Zakrzewska · Księgowe SOS · Aktualizacja: 31 października 2026 r.
Ten sam iPhone. Ta sama cena: 2000 zł. A podatek? 2 listopada – 40 zł, 3 listopada – 0 zł! Tak może wyglądać zakup używanego telefonu od osoby prywatnej, ponieważ już 3 listopada 2026 r. limit zwolnienia z PCC przy sprzedaży rzeczy ruchomych rośnie z 1000 zł do 3000 zł.
WAŻNE: Zmienia się próg zwolnienia z podatku PCC, a nie „limit deklaracji PCC-3”. Przy zakupie objętym zwolnieniem zasadniczo nie trzeba składać PCC-3 ani płacić podatku.
Telefon za 2000 zł: dlaczego 2 listopada płacisz 40 zł, a 3 listopada już nie?
2 listopada 2026 r. Kupujesz używany telefon od osoby prywatnej. Przy wartości rynkowej 2000 zł przekraczasz dotychczasowy limit 1000 zł. Jeśli transakcja podlega PCC i nie ma innego wyłączenia ani zwolnienia, płacisz 2% od 2000 zł, czyli 40 zł, i składasz PCC-3.
3 listopada 2026 r. Kupujesz taki sam telefon, o tej samej wartości rynkowej 2000 zł. Ponieważ limit zwolnienia wynosi już 3000 zł, transakcja mieści się w zwolnieniu: 0 zł podatku i brak obowiązku składania PCC-3.
| 2.11.2026 | 3.11.2026 | |
|---|---|---|
| Limit zwolnienia | 1000 zł | 3000 zł |
| Wartość telefonu | 2000 zł | 2000 zł |
| PCC przy zakupie od osoby prywatnej | 40 zł | 0 zł |
| Deklaracja PCC-3 | Tak, gdy podatek jest należny | Nie, przy zwolnieniu |
Na czym polega zmiana limitu PCC od 3 listopada 2026 r.?
Ustawa z 18 września 2026 r. (Dz.U. z 2026 r. poz. 1354) podnosi limit zwolnienia określonego w art. 9 pkt 6 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Zmiana dotycząca PCC wchodzi w życie 3 listopada 2026 r.
Do 2 listopada: zwolnienie przy sprzedaży rzeczy ruchomych o podstawie opodatkowania nieprzekraczającej 1000 zł.
Od 3 listopada: zwolnienie przy sprzedaży rzeczy ruchomych o podstawie opodatkowania nieprzekraczającej 3000 zł. Również dokładnie 3000 zł mieści się w limicie.
Jakie zakupy mogą skorzystać ze zwolnienia?
Przykładowo sprzedaż używanego telefonu, laptopa, roweru, mebli, sprzętu AGD, konsoli do gier, a nawet samochodu – o ile spełnione są ustawowe warunki. Sam fakt zakupu przez OLX, Vinted czy Facebook Marketplace nie przesądza jeszcze o PCC. Liczy się charakter transakcji, jej miejsce opodatkowania, wartość i ewentualne wyłączenia.
📱 TEN SAM TELEFON ZA 2000 ZŁ
2 LISTOPADA 2026
40 zł PCC
3 LISTOPADA 2026
0 zł PCC
💛 POCZEKAJ JEDEN DZIEŃ — MOŻESZ ZAOSZCZĘDZIĆ 40 ZŁ!
Przykład przy wartości rynkowej telefonu 2000 zł i spełnieniu warunków zwolnienia.
Czy po przekroczeniu 3000 zł płaci się PCC tylko od nadwyżki?
Nie. To bardzo częsty błąd. Jeśli wartość rynkowa rzeczy wynosi 4000 zł, a sprzedaż podlega PCC, 2% naliczasz od całych 4000 zł, a nie jedynie od 1000 zł powyżej limitu. W tym przykładzie PCC to 80 zł.
Cena z ogłoszenia czy wartość rynkowa?
Podstawę opodatkowania stanowi zasadniczo wartość rynkowa rzeczy. Dlatego sztuczne wpisanie do umowy ceny 2999 zł nie daje gwarancji zwolnienia, jeśli przedmiot ma wyraźnie wyższą wartość rynkową. Organ podatkowy może zakwestionować podaną wartość.
Czy wystarczy zapłacić za telefon dopiero 3 listopada?
Nie. Przy typowej umowie sprzedaży o obowiązku podatkowym decyduje moment dokonania czynności cywilnoprawnej, a nie samo wykonanie przelewu. Jeśli umowę zawrzesz 2 listopada, a zapłacisz 3 listopada, późniejsza zapłata sama w sobie nie przenosi transakcji na nowe przepisy. Nie należy też antydatować umów.
PCC-3: kiedy deklaracja i kiedy zapłata?
Jeżeli zakup podlega opodatkowaniu PCC, kupujący zasadniczo ma 14 dni od powstania obowiązku podatkowego na złożenie deklaracji PCC-3 i zapłatę podatku. Przy sprzedaży korzystającej ze zwolnienia z art. 9 pkt 6 ustawy o PCC nie ma z tego tytułu obowiązku zapłaty ani złożenia PCC-3.
Czy kupując w sklepie, też płacisz PCC?
Przy zwykłym zakupie towaru od przedsiębiorcy, gdy transakcja jest objęta VAT, co do zasady nie występuje PCC z tego tytułu. Inaczej należy przeanalizować umowę między dwiema osobami prywatnymi. Istnieją też szczególne wyłączenia oraz zwolnienia, dlatego nie każdy zakup rzeczy o wartości przekraczającej 3000 zł oznacza automatycznie PCC.
Najczęściej zadawane pytania
Czy od 3 listopada mogę kupić telefon za 2500 zł bez PCC?
Tak, jeżeli sprzedaż spełnia warunki zwolnienia, a podstawa opodatkowania wynosi 2500 zł.
Czy wartość dokładnie 3000 zł też jest zwolniona?
Tak. Limit obejmuje wartość nieprzekraczającą 3000 zł.
Czy przy wartości 3500 zł zapłacę podatek tylko od 500 zł?
Nie. Przy standardowej sprzedaży opodatkowanej stawką 2% PCC wyniesie 70 zł od całej wartości 3500 zł.
Czy to działa przy kupnie używanego samochodu?
Tak, samochód jest rzeczą ruchomą. Trzeba jednak ocenić całą transakcję, w tym wartość rynkową i ewentualne wyłączenia.
Moja rada: czasem kilka dni naprawdę robi różnicę
Jeżeli dopiero planujesz zakup używanego telefonu, roweru albo innej rzeczy od osoby prywatnej, sprawdź, czy warto zaczekać do 3 listopada 2026 r. Nie chodzi o obchodzenie prawa, tylko o świadome zaplanowanie zakupu z uwzględnieniem nowych przepisów. Nie przesuwaj fikcyjnie daty już zawartej umowy.
Masz pytanie? Napisz w komentarzu!
A Ty kupujesz używane telefony, sprzęt lub meble od osób prywatnych? Wiedziałeś, że nawet drobna transakcja może wiązać się z PCC-3? Podziel się swoim przykładem w komentarzu pod artykułem. Napisz również, jeśli chcesz, żebym wyjaśniła konkretną sytuację w kolejnym poradniku. Zachęcam do pytań i dyskusji – właśnie dzięki nim powstają kolejne materiały na Księgowe SOS.
Potrzebujesz księgowości, która tłumaczy przepisy po ludzku?
Nazywam się Dorota Zakrzewska i prowadzę Family Company D.R. Zakrzewscy sp. z o.o. – biuro księgowe wspierające przedsiębiorców w podatkach, księgowości, VAT i kadrach oraz płacach. Obsługujemy firmy z całej Polski. Współpracujemy również zdalnie: dokumenty możesz przekazywać elektronicznie, a umowy podpisywać online.
Poznaj nasze usługi i skontaktuj się z nami: polecanaksiegowa.pl. Masz pytanie dotyczące podatków lub obsługi księgowej? Napisz do nas – chętnie porozmawiamy o potrzebach Twojej firmy.
Podstawa prawna
Art. 9 pkt 6 ustawy z 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych; ustawa z 18 września 2026 r., Dz.U. z 2026 r. poz. 1354, w szczególności art. 3 i art. 10. Tekst ustawy w Dzienniku Ustaw.
Materiał informacyjny według stanu prawnego na dzień publikacji. Przed zastosowaniem zwolnienia należy przeanalizować okoliczności konkretnej umowy.





















